Na wstępie chcę Ci pokazać najważniejsze argumenty dlaczego gotowanie w swojej własnej kuchni, swoimi własnymi rękoma i zmysłami jest must-have dzisiejszych czasów.

Zaczynajmy:

  1. Kupując gotowe nie wiesz kiedy i jak było zrobione oraz z jakich składników. Cięcie kosztów jest wszechobecne, olej słabej jakości, który by można określić mianem „z wielokrotnego smażenia” to tylko jeden z przykładów.
  2. Powyższy argument odpada przy dobrych restauracjach bazujących na świeżych sezonowych składnikach. Mało kogo jednak stać na odwiedzanie ich codziennie, plus odbieramy sobie przyjemność z tworzenia czegoś na własnych zasadach i dumy ze skomponowania zdrowego posiłku, który jeszcze ku wielkiej dumie i radości smakuje innym
  3. Energia – jedząc nie tylko smacznie ale i zdrowo tankujemy paliwo biologicznie kompatybilne z naszym organizmem – tylko takie paliwo pozwoli nam w pełni sił zajmować się tym co kochamy. Jeżeli masz hobby i zajmuje Ci tak dużo czasu, że uważasz, że nie masz czasu gotować, wybierz najprostsze z przepisów i pomyśl, że pomijając zdrowy posiłek i pochłaniając znów „byle co, byle jak”, prędzej czy później zabraknie Ci energii, sił i/lub zdrowia aby, nadal z pasją robić to co kochasz.
  4. Odnowa zamiast degradacji. Nasz organizm składa się z pierwiastków, tak samo jak rośliny nas otaczające. Przetworzone jedzenie ma nikłe ilości potrzebnych nam pierwiastków, a oprócz tego szereg innych substancji zaśmiecających nasze ciała. Tkanki podlegają degradacji, a na procesy regeneracyjne potrzebują składników, które dostarczą im właściwego budulca.
  5. Zabawa i kreatywność. Z kilku prostych składników można wyczarować danie na miarę gwiazdki Michelin. Wystarczy opanowanie kilku prostych zasad, i bazowych przepisów oraz trzymanie w zapasie składników, które uratują sytuację kiedy jesteśmy w pędzie.

 

Gotowanie to nie monotonne odtwarzanie tych samych przepisów, punkt w punkt tak samo jak to robiliśmy tydzień, miesiąc i rok temu. Gotowanie to uczta zmysłów: różne tekstury, kolory, smaki i zapachy. Czasami do tej samej zupy wystarczy dodać inna przyprawę, żeby chciało się nie tylko jeść, ale też bawić w gotowanie.

 

Coś nie wyszło? Potraktuj to jako lekcję i zapamiętaj czego nie robić następnym razem. Ilość przebytych błędów postawi na Twojej mapie kulinarnych doświadczeń jasne drogowskazy, mówiące o tym, które ścieżki prowadzą na bagna.

 

W dziale kuchnia znajdziesz wyniki mojej zabawy w gotowanie. Składniki do potrawy wybieram z taką samą pasją jak składniki do kosmetyku. Ważne są wszystkie zmysły, ale przede wszystkim wartości odżywcze.

 

Nie przejmuj się ilością danego składnika, ani sztywnym odwzorowaniem składu. Jeżeli nie lubisz duszonego pora, za to uwielbiasz cebulę zamień. Jeżeli pieczona marchewka jest Ok, ale nie w dużych ilościach zmniejsz proporcje.

 

Mam nadzieję, że przepisy pojawiające się w Zaria – inspiracje, będą dla Ciebie faktycznie motywacją i inspiracją do budowania solidnych podstaw do takiego życia i takiego wyglądu jakiego sama sobie życzysz – bo zasługujesz.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: