Kasza gryczana na szybko v1 (czosnek, pomidorki)

Scroll down to content

Kasza gryczana ma właściwości osuszające i rozgrzewające. Polecana dla osób skłonnych do tycia. W mniejszych ilościach dla osób ze skłonnościami do zaczerwienień i wyraźnego odczucia ciepła w organizmie.

 

Przepis:

  • Kaszę gryczaną paloną gotuj w posolonej wodzie ok 11 minut – odcedź
  • W trakcie gotowania kaszy rozgrzej delikatnie na patelni olej (ja zawsze używam rzepakowego (rafinowany, lub masło klarowane)
  • Na rozgrzany olej wrzuć przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, rozgniecione dwa ząbki czosnku, odrobinę pestek dyni
  • Przypraw ulubioną mieszanką ziół (moja 18 Ziół Ojca Mateusza), solą i pieprzem
  • Smaż przez chwilę, nie dopuść, do rozciapania pomidorków
  • Dodaj ugotowaną kaszę, wymieszaj wszystko razem, na talerzu posyp posiekaną natką pietruszki

 

Lista składników:

200 g kaszy gryczanej palonej (ewentualnie białej)

Olej / masło klarowane

1 – 2 garści pomidorków koktajlowych

2 ząbki czosnku

Łyżka pestek z dyni

Sól, pieprz, mieszanka ziół do przyprawiania

Pietruszka do posypania

 

Na zdrowie!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: