Kasza gryczana ma właściwości osuszające i rozgrzewające. Polecana dla osób skłonnych do tycia. W mniejszych ilościach dla osób ze skłonnościami do zaczerwienień i wyraźnego odczucia ciepła w organizmie.
Przepis:
- Kaszę gryczaną paloną gotuj w posolonej wodzie ok 11 minut – odcedź
- W trakcie gotowania kaszy rozgrzej delikatnie na patelni olej (ja zawsze używam rzepakowego (rafinowany, lub masło klarowane)
- Na rozgrzany olej wrzuć przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, rozgniecione dwa ząbki czosnku, odrobinę pestek dyni
- Przypraw ulubioną mieszanką ziół (moja 18 Ziół Ojca Mateusza), solą i pieprzem
- Smaż przez chwilę, nie dopuść, do rozciapania pomidorków
- Dodaj ugotowaną kaszę, wymieszaj wszystko razem, na talerzu posyp posiekaną natką pietruszki
Lista składników:
200 g kaszy gryczanej palonej (ewentualnie białej)
Olej / masło klarowane
1 – 2 garści pomidorków koktajlowych
2 ząbki czosnku
Łyżka pestek z dyni
Sól, pieprz, mieszanka ziół do przyprawiania
Pietruszka do posypania
Na zdrowie!