Wołowina z marchewką i akcentem czerwonego wina

Scroll down to content

Mięso jem średnio raz w tygodniu, góra 2 – zawsze niewielkie porcje, dobrej jakości mięsa – moje ukochane to wołowina i czerwone mięso z indyka. Na pizzy – zawsze domowej roboty koniecznie boczek, co już nie jest tak zdrowe jak dwa powyższe rodzaje mięsa… niemniej jednak zajadam z rozkoszą.

Poniżej przepis na moją ukochaną wołowinę w winie, którego nie czuj a daje niesamowity aromat i posmak.

Przepis:

  • Wołowinę pokrój na niewielkie kawałki (wielkości jednego kęsa)
  • Dodaj: czerwoną paprykę słodką, sproszkowaną włoszczyznę, odrobinę kminu rzymskiego, odrobinę ulubionej ziołowej mieszanki przypraw (18 Ziół ojca Mateusza), pieprz czarny
  • Wymieszaj wołowinę z przyprawami
  • Dodaj:

-pokrojoną w plasterki marchewkę

-posiekane na małe kawałeczki pietruszkę i seler.

– niewielką ilość pora lub cebuli (pokrojony według upodobania)

– liść laurowy i ziele angielskie

  • Wrzuć wszystko na rozgrzany olej, mieszaj od czasu do czasu aż całe mięso lekko zbrązowieje
  • Podlej odrobiną czerwonego wytrawnego wina
  • Smaż do wyparowania wina
  • Dodaj wrzącej wody, lub najlepiej wywaru (warzywnego lub mięsno-warzywnego), do przykrycia mięsa i trochę ponad.
  • Przykryj pokrywką, duś na małym ogniu ok 2 godzin – do miękkości mięsa – w międzyczasie (po około godzinie) posolić

 

Lista składników:

Wołowina – chuda parcja około 500 g.

3 marchewki

Pół korzenia pietruszki

Plaster selera korzeniowego

Kawałek pora lub 1 cebula

2 liście laurowe, 4 ziela angielskie, słodka papryka, zmielona wysuszona włoszczyzna, kmin rzymski, sól, pieprz, ziołowa mieszanka do przyprawiania

 

Dla wszystkich wolno-duszonych potraw oraz potraw jednogarnkowych idealnym rozwiązaniem jest slow cooker lub multicooker z taką opcją. Ułatwia życie, ale też nie jest niezbędny.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: