Gofry orkiszowe z malinami

Scroll down to content

Jeżeli słodycze, to tylko domowe, najlepiej z ksylitolem i choć odrobiną mąki pełnoziarnistej – błonnik obniża indeks glikemiczny potraw.

Orkisz – również ma niższy indeks glikemiczny niż mąka pszenna, w dodatku ma szereg innych pozytywnych właściwości stawiających go ponad mąką pszenną.

Przepis nietypowy, ponieważ maliny dodajemy do ciasta – można tego nie robić, wtedy uzyskamy (prawie że) standardowe gofry.

Można też dodać inne drobne owoce, jak na przykład borówki, lub pokroić drobno jabłka – wersję z jabłkami docenią wielbiciele racuchowych smaków.

Dziś delikatnie polane syropem klonowym

Przepis:

  • Żółtka oddziel od białek
  • Żółtka zmiksuj z mlekiem kokosowym, ksylitolem, olejem  na końcu miksowania wsyp mąkę wymieszaną z sodą/proszkiem
  • W trakcie miksowania masy ubij na sztywno białka (z odrobiną soli) , a następnie delikatnie wymieszaj je z powstałą masą
  • Dodaj maliny, jeszcze raz wymieszaj
  • Piec ok 5 min – w zależności od pożądanego stopnia chrupkości

Lista składników:

4 jajka

2 szklanki mąki orkiszowej jasnej i 1 szklanka pełnoziarnistej

0,5 l mleka kokosowego

Ok 10 łyżek oleju (rzepakowy)

Kilka łyżek ksylitolu / syropu z agawy lub to i to

1 łyżeczka sody oczyszczone albo ekologicznego proszku do pieczenia (bez fosforanów)

Do smaku dosypać kakao i cynamon, naturalną wanilię

Ok 1,5 szklanki malin lub innych drobnych owoców

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: